DIY: Pietenmuts en Pepernotenzakje

november 10, 2016

Vorige week bedacht ik me dat ik voor Dani zelf wel een pietenmuts ging maken. Ik spotte veertjes in het krantje van de Xenos, ging ze halen en had nog stof liggen om er een te maken. In de middag meette ik Dani's hoofd wat op en ging aan de slag. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om zelf een pietenmuts te maken? Google zei me van niet en eigenlijk had ik dit ook wel gewoon zelf kunnen bedenken zonder te googlen. Maar soms is zo'n bevestiging dat je wel weet hoe het moet wel fijn hoor. Ook voor mij. Afijn, ik ging aan de slag en naaide een pietenmuts. En van wat reststof naaide ik ook meteen een pepernotenzakje. Ik herinnerde me namelijk die vieze jaszakken van hem van de vorige jaren van al dat snoepgoed en dat kon natuurlijk wel wat makkelijker. Een zakje is zo gemaakt namelijk. Ik leg je uit hoe jij ook een pietenmuts en pepernotenzakje kan maken.

Pietenmuts
Wat heb je nodig?

 • Stof (40x40cm) 
 • Elastiek (ongeveer 40cm)
 • Garen
 • Naald
 • Eventueel naaimachine

Hoe maak je hem?
Knip je stofje volledig rond. Pak je elastiek en naai de uiteindes aan elkaar. Speld deze vast aan de rand van je ronde lap stof. Je zult merken dat je de stof moet gaan vouwen om het passend te maken. Dit verdeel je zo goed mogelijk rond. Dan stik je met een zigzag (of met de lockmachine als je die hebt, ik wel) het elastiek op de stof-binnenkant van de rand vast. Zo vormt je muts al een als een pietenmuts. Daarna sla je de rand nog een keer om naar binnen om je elastiek te verbergen en stik je eroverheen met een rechte steek. Ik koos voor een niet-rekbare stof, doe je dat wel dan kies je voor het overstikken voor een zigzag steek. Daarna naai je er met de hand de veren aan vast op een willekeurige plek. Ik koos voor de zijkant, nadat ik keek hoe de muts het mooiste zou vallen. Klaar is je pietenmuts. Pepernotenzakje
Wat heb je nodig?

 • Stof (2x 20x25cm, niet rekbaar)
 • Garen
 • Naald of naaimachine
 • Koord (ongeveer 80cm)

Hoe maak je het?
Zigzag alle randen van je stof of gooi ze onder je lockmachine door. Bevestig een zijde van 20cm van beide lapjes aan elkaar. Dit is de onderkant van je zakje. Daarna sluit je beide zijkanten van je zakje, maar laat je aan een kant een opening van 1cm (gerekend vanaf boven: ongeveer op 2,5cm tot 3,5cm) en verstevig die opening. Hier haal je je koord door naar buiten vanaf de binnenkant door naar buiten. Doe dat met beide uiteindes een stukje. De uiteindes bevinden zich nu aan de mooiste kant van je stof, de rechtse kant. Sla de rest om de bovenrand van je binnenstebuiten zakje en leg deze vlak erom. Trek de rest van het koord door de opening verder naar de goede kant en leg naar buiten. Dan sla je de bovenkant om het koord heen wat je eromheen hebt geslagen. Naai dit rondom vast, zonder het koord vast te naaien, zo creëer je een tunnel voor het koord. Draai je zakje goed. Ik stikte voor de zekerheid (peuter van 3 hier) het koord op de ene zijnaad (waar geen opening zit) nog even vast, zodat hij er niet uit getrokken kan worden. Ook knoopte ik de uiteindes van het koord, ik koos namelijk vlug voor textielgaren. Zo heb je vlug en snel je pepernoten zakje. 


Dragen jouw kids straks ook een eigen gemaakte pietenmuts met de optocht? 

You Might Also Like

3 reacties

 1. Nee hier een zelf gekochte.. Want ik en naald en draad? Wanneer geef je cursussen? Wil het wel leren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet over een tijdje naaicursussen hier op locatie. Maar als je wil, maak ik ook gewoon een muts op aanvraag he ;) je weet hoe het werkt haha

   Verwijderen