DIY: Krijtbordmuts

november 15, 2016

De krijtbordmuts zie je vast vaker voorbij komen in tijdschriften en op social media. Deze kroon wordt gemaakt van een katoenenstofje en krijtstof. Dat laatste kun je beschrijven met eigenlijk alles wat je wil. Of het nu voor de verjaardag is, zomaar, of bijvoorbeeld de mijlpalen van je kindje, je schrijft het erop met krijtjes of krijtstiften. En wanneer het niet meer nodig is, veeg je het er gewoon weer af. Ik maakte mijn eigen patroon en naaide er zo een voor Dani.

Speciaal voor de blog werkte ik het patroon uit op papier, zodat ook jij een krijtbordmuts kan maken. Het is natuurlijk extra speciaal wanneer jouw kindje een krijtbordmuts maakt die je zelf hebt gemaakt en helemaal jouw ding is. Zo kun je er bijvoorbeeld voor gaan, net als ik, om een zwart-wit stofje erachter de zetten. Maar wat dacht je van roze? Of blauw? Of een ander, super gaaf, willekeurig stofje wat je vond bij de stoffenzaak? Hoe je hem ook maakt, hij wordt vast helemaal jouw ding. En hij is nog eens super makkelijk te maken. Wil je weten hoe? Lees dan verder!


Krijtbordmuts
Wat heb je nodig?

  • Krijtstof (40cm bij 20cm ongeveer)
  • Katoenen stof naar wens (niet rekbaar)
  • Biaisband (100cm)
  • Garen
  • Naald of naaimachine

Hoe maak je het?
Pak onderstaand patroon. Deze afbeelding print je op ware grootte uit, zo is hij ongeveer 19,5cm. Pak je stof en leg dit patroon met de tekst 'stofvouw' op de stofvouw van je stof. Heb je dit niet of pak je een vlak stuk, print dan nog een keer het patroon en plak deze in spiegelbeeld met de tekst 'stofvouw' tegen elkaar aan. Zo heb je het patroon uit een stuk (langs die naad knip je dus niet!). Je knipt het patroon uit van zowel de krijtstof als de katoenenstof die je uitzocht voor de andere kant. Deze naai je aan elkaar. Wanneer je bang bent dat de boel verschuift, kun je kiezen voor textiel lijm voor ertussen. Ik raad spelden af, gezien je dit blijft zien in je krijtstof en wanneer je deze dan met een natte doek af doet aan de ene zijde, de binnenkant ook nat wordt. Zorg dat de juiste kanten ook buiten zitten. Zoals je ze vastzet, zo blijven ze ook! Stik dicht langs de rand, ongeveer een millimeter er vanaf, zodat hij netjes vast zit en de stofjes ook niet van elkaar af gaan hangen bij het dragen. 
Wanneer je de stofjes aan elkaar hebt zitten, pak je de biaisband. De onderkant vouw je naar binnen en zet je vast. Daarna vouw je de volledige biaisband dicht en naai je ongeveer 30cm dicht. Daarna steek je de krijtbordmuts met de rechte kant tussen je biaisband en stik je verder. Wanneer je bij het einde bent, klap je het uiteinde naar binnen. Zo start en eindig je je striksluiting netjes. Klaar is je feestmuts!


Hier was het een super geslaagde feestmuts op de verjaardag. Dani heeft het meeste deze muts op gehad en verkoos deze boven papieren mutsen die we hadden. Het draagcomfort van een stoffenmuts is tig keer hoger voor verjaardagen. Ook is hij mega fan van de kleur zwart en was het daarom ook een beetje cheaten dat hij deze de mooiste vond. Maar lekker zat hij zeker, vertelde hij. En die verjaardag? Die was mega geslaagd! 

Hoe ziet jouw ideale krijtbordmuts eruit? 

Wist je dat het mogelijk is dergelijke items op aanvraag te laten maken? Klik hierboven in de zwarte balk bij 'about me' op contact en stuur me een berichtje! Of bekijk eens deze pagina voor meer informatie. 

You Might Also Like

1 reacties