DIY: Krabpaal

november 08, 2016

Een aantal maanden terug vertelde ik je over onze aanwaaipoes Siep. Deze dame heeft ons gevonden en is maar gebleven. Nadat ze een week verdwenen was, wilde ze niet veel meer naar buiten. Zo gaat ze soms nog eens naar buiten om even te poepen in de moestuin (jum!) en dan komt ze weer triomfantelijk naar binnen. En als een kat buiten de nagels niet slijt, doen ze dat binnen... Aan de speelmat, aan de wasmand, aan de bank, aan het behang... Tijd voor een krabpaal vond Martin. Ik in eerste instantie niet zo en al helemaal niet bij het zien van die lelijke dingen met fluweel in de winkel. Echt zo lelijk! Om over de prijzen nog maar te zwijgen, want €50,- voor zo'n paal is niks. Belachelijk vond ik. En dus besloten we er zelf een te maken.


Krabpaal
Wat heb je nodig:

  • 30 meter 12mm dik touw 
  • Houten tuinpaal met punt van 8cm doorsnee en 110cm hoog
  • Houten plaat van 2cm dik en 40cm bij 40cm. 
  • Houtlijm
  • Schroeven, 3 stuks, van 10cm lang ongeveer
  • Spijkers of krammen/nietjes

Hoe maak je het?
Maak een gaatje in de paal aan de zijkant bij de platte kant. Zorg dat hij dik genoeg is om je touw in te kunnen doen. Zo maak je een net begin. Doe hier een dot lijm in en stop het begin van je touw erin. Vanaf daar zet je steeds stroken lijm neer op de paal en rol je het touw straks naar beneden tot hij bijna op is. Hou ruimte over om het touw ook weer aan de andere kant in de paal te kunnen stoppen. Boor daarvoor ook een gaatje en stop er lijm in. Zo is hij meteen netjes afgewerkt. Daarna zet je het begin en einde vast met een aantal spijkers of krammen/nietjes, zodat hij goed vast zit. 

Dan kom je uit bij de bodemplaat. Dit is een stevige houten plaat van 40x40cm. Deze hoeken rond je overal af en alle zijkanten maak je ook rond. Even fijn opschuren zodat hij mooi glad is, is ook prettig. Je kan hem natuurlijk ook groter maken. Of bijvoorbeeld rond. Zorg wel dat de doorsnee minimaal 40cm is, zodat hij stevig staat en niet zomaar om komt vallen als je kat erin gaat hangen. 

Pak de paal er bij en zaag de punt van de paal af vlakbij het deel waar je geëindigd bent met het touw. Deze maak je goed vlak, zodat hij op de plaat geschroefd kan worden. Met drie stevige, dikke schroeven zit hij vast. Zo komt hij niet meer om en heb je ook niet de kans dat het hout gaat scheuren (bij 1 schroef heb je kans dat de schroef uit breekt, iets wat je zeker niet wil!). Wanneer hij vast zit, zet je hem op de grond, plaat naar beneden natuurlijk. Dat lijkt al ergens op toch?

Vijl als laatste de bovenkant van je krabpaal mooi af, zodat de hoeken netjes rond zijn. Haal eventuele splinters eraf En klaar is je krabpaal! Tijd voor een mooi plekje in je huis. Ik vond dat hij wel boven kon staan bijvoorbeeld, niet nog een ding in de woonkamer. Maar uiteindelijk staat hij dus... in de woonkamer. 

En wat vindt Siep er nou van? Nou... Ze heeft er een week niet naar willen kijken en heeft hem zwaar ontweken. Ik dacht bijna dat het zonde van onze tijd was. Maar na een week heeft Martin haar tegen de paal gehangen en sindsdien gebruikt ze hem graag. Om te krabben, maar ook om tegenaan te kroelen. Uiteraard kreeg ik het niet voor elkaar om haar op de foto te krijgen al krabbend, wat ik had gehoopt. Daarbij weigerde ze finaal natuurlijk. Je bent een poes of niet hè. 


En ook tijd voor een eigen gemaakte krabpaal aan de hand van deze tuto? 

You Might Also Like

0 reacties