DIY: Driehoek deken

november 01, 2016

Diy's die met naaien te maken hebben zijn echt mijn ding. Ondanks dat er hier ook andere dingen gemaakt worden, ben ik van naaien wel echt fan. Zo maakte ik ruim een jaar geleden alweer deze deken, die nog steeds veel gebruikt wordt. Een deken bestaande uit driehoekjes, veel werk dus. Maar wel met een super resultaat en zeker de moeite waard. Wie weet heb ik nog eens veel tijd en maak ik er nog eentje. Gewoon, omdat het kan. Maar deze zwart-wit versie is veelvuldig gebruikt en wordt nog veel gebruikt. Hij paste in het ledikant, over het peuterbedje, in de buggy, op de bank en ging zelfs mee uit picknicken. Een ideale deken voor veelvuldig gebruik.

Ik ging voor deze deken voor oude restjes stof, want weggooien is natuurlijk zonde. Je kan ook kiezen voor oude kleding bijvoorbeeld, oude dekens, de eerste lakentjes en andere niet-rekbare stofjes van je kindje. Zo blijft een herinnering in stand en hoef je het niet weg te gooien. Goed bezig, zeggen we dan!


Driehoek Deken
Wat heb je nodig?

  • 6x een halve meter stof naar wens. Niet rekbare stof, denk aan katoen/poplin of linnen, niet te stug. Kies voor bijpassende kleuren en prints.
  • 1,5 meter stof voor de achterkant. Niet rekbaar en zoek een materiaal dat bij je doel past. Zo koos ik voor flanel. Voor gebruik buiten het bedje kun je ook gaan voor fleece. 
  • Garen in bijpassende kleur
  • Naaimachine of handnaald

Hoe maak je het?
Hieronder zie je het patroon. Neem dit patroon en zorg dat de afbeelding je blad vult voor het juiste formaat. Vanaf dit patroon ga je werken met de driehoekjes.
Knip van iedere stof voor de voorkant 19 driehoekjes. Van iedere kleur driehoek knip je er 1 door de midden, voor de zijkantjes. Neem je driehoekjes en leg deze voor jezelf neer voor een idee hoe je je deken gaat maken. Het zijn 6 rijen van driehoekjes (met de lange kanten aan elkaar). Hierboven op de foto zie je dat hij dubbel geslagen is en daarna over het ledikant is gehangen. 
Naai steeds een hele rij met driehoekjes aan elkaar tot je patroon af is. Je begint en eindigt met een halve driehoek, zodat je een rechte kant krijgt. Zo kom je uit op 6 banen in totaal. Naai deze 6 banen aan elkaar. 

Dit is je patroon, kopieer voor je gemak de afbeelding in een tekstprogramma en sleep de uiteindes naar het einde van je pagina. Zo krijgt hij de juiste grootte. 

Speld hem daarna goed over de stof voor de achterkant. Zorg dat de kant die je buiten wil hebben van je deken tegen de binnenstof aan ligt. Naai de deken rondom dicht, maar laat een ruimte open om je deken te keren. Keer daarna de deken via het keergat en sluit deze (naaien dicht langs de rand of blinde zoom met de hand). Daarna zorg je ervoor dat je beide lagen aan elkaar naait, zodat ze niet gaan verschuiven. Ik besloot de rechte banen door te stikken, zodat je aan de achterkant een aantal rechte strepen hebt. Je kunt zoveel naden volgen om opnieuw te naaien als jij wil. En klaar is je deken!

Zo ziet de deken er ongeveer uit wanneer je hem uitspreid. Van links naar rechts de 6 banen waarover is sprak. 

Als ik een volgende keer weer zo'n deken zou maken, zou ik gaan voor effen stofjes, zodat de deken rustiger is dan nu. Alle printjes zijn bij elkaar erg leuk, maar tegelijkertijd ook echt dik aanwezig. Voor een rustiger effect zou ik gaan voor effen stofjes en de driehoekjes meer zijn werk laten doen dan ik nu gedaan heb.


Dat was hij weer voor vandaag! Zit jij morgen al achter je naaimachine om ook zo'n deken te maken? 

You Might Also Like

0 reacties