De wereld lijkt wel gek geworden

november 22, 2016

De wereld lijkt wel gek geworden. Althans, online dan. Onlangs blogde ik over een item wat ik maakte voor Dani zijn verjaardag. Vrienden en familie lezen mijn blog en vragen me soms ook om dingen te maken. dus ik vernoemde dat. Niks mis mee zou je zeggen, privé wat bezig zijn. Helaas werd de boel uit zijn verband getrokken en was deze dame van mening er een berg leugens bij te moeten verzinnen. De moeite nemen voor een fatsoenlijk antwoord, dat kon ze niet. De moeite nemen om mij eerst persoonlijk te benaderen net zo min. Vriendinnetjes gaan over en weer tegen elkaar bezig. Het lijkt net de basisschool wel! Maar sinds wanneer zijn we weer terug beland bij groep 3?

Online kan je alles maken, verscholen achter je beeldscherm durf je opeens de wereld aan. Toch?


Mensen vinden tegenwoordig dat ze alles maar moeten kunnen zeggen. Online hebben ze een grote mond en voelen ze zich rete stoer. En dat allemaal van achter hun schermpje. Ze doen zich beter voor dan hoe het in werkelijkheid is, bekritiseren alles van anderen en de waarheid die zij zien (waar of niet waar) moet verplicht worden als feit. Het liefst gebeurt dit nog onder een synoniem en niet eens onder de eigen naam. Maar vooral veel kinderachtig en pestend gedrag. Dacht je dat pesten niet voor kwam onder volwassenen? Neem eens een diepere kijk op social media, de kleuterklassen zijn weer opnieuw begonnen daar. Alleen noemen ze het dan officieel cyberbullying, ook wel online pesten. 

Nog meer online pesten:
De zwarte pieten discussie is in volle gang. Waar een aantal mensen hebben aangegeven problemen te hebben met iets wat hier als traditie te boek stond, gaat een andere groep daar vol hard tegenin. En of je nu voor of tegen bent, of dat het je niet uit maakt wat er gebeurd, zolang het maar opgelost wordt op een manier dat iedereen zich er goed bij voelt, dat maakt in deze niet uit. De ene groep wordt uitgemaakt voor racist, terwijl de meesten dit niet zo zien. Een andere groep duikt daar weer bovenop en gaat een tegenactie beginnen. Zo ontstond er een carnavalsnummer die wel heel erg toegespitst is op de huidige situatie. Daar is carnaval voor, zul je zeggen? Dat klopt. Maar wat sommige mensen ermee doen? Inmiddels gaan er schrikbarende filmpjes de ronde. Als je het mij vraagt vallen deze net zo goed onder de categorie 'pesten' en vraag ik me af waarom mensen niet gewoon met elkaar in gesprek kunnen gaan? Je weet wel, praten, waar de hele discussie mee begon. Jij doet iets waar ik me niet prettig bij voelt, wil je ook rekening met mij houden? Laatst kreeg ik op Facebook een vriendschapsverzoek van iemand waar ik al vrienden mee was. Vast zijn inlogcode vergeten zou je denken? Helaas was het een minder rooskleurig verhaal. Iemand vond het nodig om alle foto's over te nemen, alle vrienden en zich voor te doen als iemand anders. Ook dit valt onder pest gedrag. Zwaar kinderachtig, maar eigenlijk ook nog gewoon strafbaar ook! En als je dit zelf doet, wat denk je er dan mee te bereiken?

Nog niet overtuigd? Lees dit eens, wie weet doe jij dit stiekem ook:
 • Bedrijven mailen en direct gaan dreigen met van alles. Ook al weet je dat je onredelijk bent en je best kan lezen wat ze online bij hun veelgestelde vragen aangeven. 
 • Kinderachtige opmerkingen plaatsen onder foto's online. Hoe lelijk kinderen gekleed zijn, hoe lelijk je iets vindt of hoe dom je iets vindt. Ondanks dat je dit nooit in het echt zo cru zou melden, maar nu je achter een beeldscherm hangt, kun je dit prima!
 • Omdat je twijfels ergens over hebt wat iemand online zet, ze maar direct voor leugenaar uitmaken. Gewoon, omdat jij denkt dat het anders is. En het liefst roep je daar al je vrienden bij, want je voelt je veel stoerder als de rest met je mee doet. 
 • Wat dacht je van kinderachtige plaatjes die mensen over onderwerpen maken (zoals die discussie hierboven) delen online? Of sowieso, die hele discussies onder zo'n foto, die altijd uitlopen in kinderachtig gescheld over en weer. Maar jij hebt op zijn minst wel je mening verkondigd en de halve wereld tegen zijn schenen geschopt. Want jouw mening is veel beter dan die van ieder ander. 
 • Omdat persoon A iets online zet, ben je van mening dat het waarheid is en ga jij je ermee bemoeien. Je weet wel, als schaap achter de grote pester plaatsnemen. 

Dus voor je online van alles gaat plaatsen en verkondigen, denk je na voor je wat zegt? Behandel je iedereen als mens zoals je zelf behandeld wil worden? Alles mag en kan gezegd worden, maar dan wel met respect. Ook online. 

You Might Also Like

2 reacties

 1. Helaas is dit inderdaad de realiteit tegenwoordig. Ik heb het er ook moeilijk mee!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig ben ik niet de enige die het zo ervaart. De bizarre wereld van het internet. Hopelijk gaan mensen er ooit nog eens van leren

   Verwijderen