The wardrobe

oktober 06, 2016

Zoals je eerder kon lezen ben ik inmiddels aardig wat kilo's kwijt en past mijn garderobe dus niet meer. Het grootste deel is te groot. Ondanks dat ik 1 echt passende broek kocht en vlug wat t-shirts scoorde, vroeg ik me wel af wat ik nodig zou hebben voor een basic garderobe. Als ik Google kom ik oneindig veel tips tegen wat je zoal (niet) nodig hebt. Deze lijsten passen vaak niet bij mij.

"The new wardrobe"


Ook ben ik daarbij mijn kledingkast gaan opruimen. Eerst eruit wat ik niet meer draag of kan dragen. Een hele klus uiteraard, maar daar zal ik niet de enige vrouw in zijn die daar last van heeft. Nadat ik mijn garderobe heb teruggedrongen tot alleen items die ik wel draag (en dus niet afgeleid word door alles wat ik niet meer draag of kan dragen), kan ik pas gaan kijken naar wat ik nog wel nodig heb. Het oogt wel een tikje minimalistisch zoals je ziet, maar ik draag nooit meer dan zwart, wat grijs en wat wit (en strepen!).


Keuzes maken in je garderobe
Best lastig om te kiezen wanneer een item echt te groot is en wanneer hij nog wel kan, baggy style zeg maar. Zo zijn er veel blousen die te groot zijn, maar wanneer je ze aan de voorkant in je broek stopt, ze nog leuk staan en dus prima kunnen. Lekker houden dus! Broeken die 3 maten te groot zijn en geen riemlussen hebben kunnen de deur uit. Ook die oude zwangerschapsbroeken die in de kast lagen. Ook broeken die wel riemlussen hebben, maar dan zo opgepropt onder de riem zitten verlaten de kast.
Overigens vertrokken er ook een boel items die nog wel pasten, al dan niet wat te groot, maar die inmiddels verwassen of versleten waren. Niet nodig om te bewaren toch? En sommige items zagen er nog prima uit hoor, maar als ze al 3 jaar in de kast liggen te liggen (of nog langer?), dan is het soms tijd om ze op te ruimen. Tot slot nog even alles opvouwen en netjes wegleggen en mijn kast zag eruit om te kunnen beginnen aan te check van wat ik nog nodig zou kunnen hebben.

Basis garderobe volgens internet
Online heb ik me suf gezocht naar hoe een basis garderobe eruit zou moeten zien. En laat ik meteen maar zeggen wat ik daar van vond: ik kan er niks mee. Wat zou je voor een basisgarderobe nodig hebben:

 • Een skinny jeans. In blauwe spijkerstof wel te verstaan. Ik heb ze niet. Wel in het zwart overigens.
 • Een boyfriend jeans. Nee. Gewoon nee. Als ik een broek wil van de 'boyfriend' (of mijn geval de man), dan trek ik die wel aan. Geen gezicht natuurlijk. 
 • De nette pantalon. Nee, ik voel me daar niet prettig bij. Ik ben geen persoon die gaat voor nette broeken en hij zal dan ook eeuwig in de kast blijven hangen tot ik hem maar weer weg doe.
 • Effen tops. Ja! Effen tops zijn altijd handig. Ze geven aan er 3 te nemen. In de kleuren zwart, wit en grijs. Maar zwart, zwart en zwart is bij mij ook prima. Ik draag ze zo, maar ook onder blousejes, truien en vesten. Gewoon handig dus.
 • Effen t-shirts. Zelfde verhaal als hierboven. 3 stuks, in 3 kleuren. Of in mijn geval in dezelfde kleuren natuurlijk. De ideale basic kun je combineren met mooie items. 
 • Blousejes. Maar dan sowieso een mega nette witte. En voor die mega nette witte ga ik dus niet. Een zwarte is daarbij prima en kun je op verschillende manieren dragen.
 • Een blazer. Je weet wel, zo'n nette jas die vaak bij een pak gedragen wordt. Ik draag ze niet, ik heb ze niet en ik wil ze ook niet. Voor mij zijn die oncomfortabel en veel te netjes.
 • Een bikerjack. Een wat? Ja.. dat dacht ik ook. Een leren jas met blijkbaar overdreven veel stiksels overal. Een lekker stoer item. Ik heb hem niet, ik heb genoeg jassen, maar mooi zijn ze stiekem wel. 
 • Een camelkleurige trenchcoat. Voor de kleur: nee. Voor de trenchcoat: ja. Trenchcoats zijn mooi en vrouwelijk en staan eigenlijk overal bij. Of je nu een jeans draagt met sneakers, of een rokje met laarsjes of mooie schoentjes. Ze kunnen altijd. Maar dan wel in de kleur die jij het liefst draagt. 
 • Rokjes: iets met spijkerstof en streepjes. Ik ben geen rokjes mens. Ik heb er nog 3 in de kast, waaronder een met streepjes. Maar ik weet nooit zo goed hoe ik die moet combineren zonder over de top kak eruit te zien. Ze staan me gewoon niet zo vind ik. Ook zie ik de plissé rok terug komen. En dat vind ik persoonlijk echt heel ouderwets. Mij niet gezien zeg maar. 
 • Schoenen geven ze dan weer flink wat keuze in: een stel sneakers (yes, yes, yes!), een stel nette schoenen, een stel laarsjes, iets met een hakje en een setje open schoenen. Laarsjes zijn altijd handig vind ik, vooral in de winter voor net iets meer warmte en met vies weer dat je voeten droog blijven. Iets wat met mijn huidige sneakers niet altijd het geval is. Hakjes daarentegen? Misschien? Misschien ook niet. 
Wat mij betreft zijn de meeste regels nogal over de top gekozen. Waarom bepaalde kleuren als het niet je ding is? Bepaalde schoenen die je toch nooit zal dragen? Maar het feit van een paar mooie basics staat me zeker aan. En een geluk: die heb ik. Ik draag graag écht basic items, lekker rustig in je outfit en altijd mooi te combineren. En naar mijn idee heb ik daarmee genoeg in de kast liggen. Dat betekent dus ook dat ik niks nodig heb. 

Mijn basic garderobe
Mijn garderobe is dus van nature al lekker basic en heeft niets verder nodig om aangevuld te worden. Iedere kledingkast kan een aantal fijne basics gebruiken, zodat je alles met elkaar kan combineren. Welke basics ik denk dat je altijd wel kan gebruiken?
 • Basic tops. Zo te dragen of ergens onder. Ik draag ze het hele jaar door.
 • Basic t-shirts. Geen stapels, maar ze zijn altijd ergens handig bij. Maar een effen t-shirt in bijzonder model vind ik ook altijd zeer geschikt. 
 • Basic jeans. Gewoon een jeans in model die jij het fijnst vindt in de kleur die je het liefste draagt. Bij mij zijn dat zwarte skinny jeans. Maar ben je meer van de flared jeans in spijkerblauw? Ook prima toch? Je kan er al je bovenkleding op combineren.
 • Schoenen die onder al je outfits passen. Wat zeg je? Onder ál je outfits? Zie het zo: kies je altijd voor roze of oranje schoenen, dan zullen er kledingstukken zijn van kleur die er niet bij matchen. Kies je voor een basiskleur schoen, dan kunnen in ieder geval die nog ergens onder. Zo koos ik voor effen zwarte sneakers en effen zwarte rijglaarsjes/kistjes (zie hier). Gewoon omdat die altijd kunnen.

Wat vind jij nu echte ideale basics die iedereen in zijn garderobe zou moeten hebben? 

You Might Also Like

0 reacties