DIY: Vlaggenlijn

oktober 04, 2016

Het is weer DIY Dinsdag op Daniandmom.nl . Iedere dinsdag geef ik je een leuke DIY mee waar je iets leuks mee kan doen. Ik laat je een boel verschillende DIY's zien, waarbij de meeste naai- en stoffen gerelateerd zullen zijn. Simpelweg omdat hier mijn basis ligt en ik veruit het meest comfortabel ben met deze materialen. Dit houdt overigens niet in dat je niets anders tegen gaat komen. Een boel overige tips, tricks, hacks en doe-het-zelf-voorbeelden zul je onder het kopje DIY tegen gaan komen.

"Slingers! Want iedere dag is een feestje."


Deze week geef ik je een gratis naaipatroon aan voor een vlaggenlijn, waar ik eerder al over vertelde dat ik die ook zou uitleggen. Onze verjaardag komt er weer aan en ik maak graag leuke vlaggenlijnen om het huis mee te versieren in stijl. Het leuke hiervan is: je kan de slinger zo lang en kort maken als je zelf wilt! Of je nu gaat voor verschillende stofjes zoals ik hier of voor allemaal dezelfde. Of je gaat wellicht niet voor zwart-wit, maar kiest de kleuren uit die jij zou willen. Alles kan! En ik ga je uitleggen hoe je het maakt.


Wat heb je nodig?
 • Stof (niet-rekbare, niet te stugge stof. Denk aan katoen, poplin etc).
 • Biaisband (vraag ernaar in je lokalen stoffen handel! Er is keuze uit tig kleurtjes, maar zelfs met printjes, kantjes en randjes is het te vinden).
 • Garen
 • Naaimachine of handnaald

Hoe maak je het?
Pak onderstaand patroon, print die uit op 1 A4 (ware grootte, de afbeelding is op A4 formaat gemaakt). De stippellijn is je stiknaad, de dikke doorgetrokken lijn is je knippatroon.
Leg de lap(pen) stof neer en knip onderstaand patroon recht van draad (in de lengte van de stof), waarbij de onderkant haaks op je 'recht van draad' ligt. Je hebt 2x onderstaand deel nodig voor 1 vlag. Tel dus goed de aantallen van vlaggen die je wil hebben.
Neem steeds een voor en achterkant stofje voor een vlag. Leg deze met de goede kant (met de mooiste kant print) op elkaar, zodat je de verkeerde kant buiten hebt. Naai ze over de aangegeven stippellijn aan elkaar vast. Zit hij goed vast? Draai ze dan om, zorg dat je het puntje goed strak naar buiten duwt en leg hem weg. Herhaal dit met alle andere vlaggen.

Pak je biaisband. Start door het uiteinde een stukje naar binnen te duwen en naai dat vast. Vanuit daar naai de de biaisband 50cm dicht. Dit is de start van je vlaggenlijn om hem op te kunnen hangen. Stop steeds een vlag tussen je biaisband en naai hem langs de rand dicht. Goed voelen of je boven en onderkant op dezelfde hoogte zit! Ik koos ervoor om steeds 3cm ruimte over te laten per vlag, maar dit mag je natuurlijk helemaal zelf kiezen. Naai het uiteinde ook dicht zoals je gestart bent. Zorg dat hij ongeveer 50cm lang is en dat het uiteinde gesloten is. Hecht hem af (een paar keer heen en weer naaien over hetzelfde stuk is voldoende om hem goed vast te zetten) en knip je draad af.
Hou hem hoog in de lucht, en lach! Je hebt je eigen vlaggenlijn gemaakt.

Biaisband rekenhulpje:
Voor het rekenen hoeveel biaisband je nodig hebt met een vlaggenlijn ga je als volgt te werk:
 • 51cm voor de start (50cm + het terugstoppen voor het mooi afwerken)
 • 17cm ongeveer per vlag
 • 3cm tussenruimte tussen iedere vlag (of naar gelang wat jij wil, wil je meer of minder ruimte dan mijn voorbeeld? Pas dan deze afmeting aan)
 • 51cm voor het einde (50cm + het terugstoppen voor het mooi afwerken)
Je rekent dan als volgt voor een vlaggenlijn van 8 vlaggen:
51+17+3+17+3+17+3+17+3+17+3+17+3+17+3+17+51= 266cm 

Ik naaide Dani zijn naam erop door stof in letters te appliqueren met mijn borduurmachine
Wist je dat

 • Ik alle stoffen vlaggenlijnen en tassels heb gemaakt voor de Birthdayshoots bij Hoeke Fotografie?
 • Ik overigens ook het hele Birthday Smash heb verzonnen? 
 • Dani dan ook de eerste was die deze deed bij deze fotografe?
 • Je hem dan ook terug kan zien op de website? 


Maak jij nou ook zo'n toffe vlaggenlijn vanaf mijn patroon? Ik ben nieuwsgierig! Tag me erin op social media (op facebook kan je hem aan mijn tijdlijn toevoegen, op instagram tag je gewoon @daniandmom), laat het me hieronder of mail je (zie contact voor informatie). En mocht je nog vragen hebben aan de hand van dit patroon, laat je het me dan weten?

You Might Also Like

2 reacties

 1. Wat een leuke slingers! Tof met die verschillende patroontjes op elk vlaggetje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ze zijn ook erg leuk met steeds dezelfde stofjes. Ik heb er voorbeelden van in de volgende blog staan: http://www.daniandmom.nl/2016/09/birthday-prepping-terug-blik-naar-vorig.html
   Die met de plusjes (die ik om en om knipte, zodat het niet helemaal hetzelfde leek) en de gestreepte van de shoot onderaan. Ze zitten zo in elkaar en zo heb je nog eens een persoonlijk tintje aan je feestje. Of aan je huis, ze zijn ook erg leuk ter decoratie :)

   Verwijderen