Late Nineties Goth Girl

september 22, 2016

Wanneer ik afgelopen week door mijn twitterfeed scroll, valt mijn oog op een bericht. De lace-tops, waarbij je het borst gedeelte aan kunt rijgen, zijn helemaal hot en happening. Ik grap er nog wat mee, ein-de-lijk kan ik weer mijn Gothic periode herleven! Want eind jaren '90 was ik al een gothic meisje en enorm fan van alles wat je daaromheen zag. Maar wat heb je nou nog meer nodig dan zo'n lace-top om een late nineties goth girl te worden? Oke, oke, worden is een heel ding. Maar wanneer je nou echt die look te pakken wil krijgen, dit is wat ik droeg en wat er in die tijd dus écht hot en happening was. En dus ook mooi onderbouwd met oude foto's van mezelf. Zoals het hoort.

"Ik weigerde een Sandra jurk te dragen, veel te mainstream"


De jurk
Als Gothic meisje had je écht een jurk. Een lange zwarte jurk met kant, velours, rijg gedeelte, lange mouwen etc. Alles erop en eraan. Voor 90% van de goth girls was dat de Sandra jurk van het merk Laughing Vampire. Die scoorde je natuurlijk in de Attitude Holland. Die wij overigens kregen van een docent, die ook aardig fan was van de gothic lifestyle. Afijn. Omdat bijna alle meisjes die lelijke jurk hadden, althans ik vind hem nog altijd lelijk, was ik lekker de tegendraadse meid (en ja, tegendraads hoort er ook écht bij) die dus niet ging voor de Sandra jurk. Ik scoorde de mijne bij de Large Merchandise, ook zo'n pareltje van toen die nog altijd bestaat, Wel beken ik er meteen bij dat ik geen idee meer heb hoe hij heette hoor en kan er dus ook geen ander plaatje meer van vinden. En voor je start met 'Aaaah' roepen, ik was 15 meen ik hier. Net mijn lange haren voor de eerste keer wat afgeknipt, een bos vol krullen waarbij de rode haarspoeling wat vervaagd was.
Overigens had ik een berg shirtjes en rokken van dat velours. Er zat in Waalwijk een zaakje waar ze alles zelf maakten. Hier had ik dan ook bergen toffe shirtjes gekocht en bijpassende rokken. Met lange mouwen, met kant, met rijgdeel. Rokken die voor korter waren als achter waren ook gaaf, uiteraard met lange rijglaarzen tot aan je knieën en een netpanty.

De baggy broek
Baggy broeken, het allerliefst van het merk Overzeas, al waren andere wijde broeken ook prima natuurlijk. Uiteraard showde ik die hieronder ruig als 16 jarige (wat groeide mijn haar nog hard!), tezamen met mijn zwarte blouse met corset-achtig stiksel erin en haakjes sluiting voorop. Net echt, toch? Overigens droeg ik hier geen echte overzeas, maar een of andere heerlijke baggy broek die ik ergens anders vandaan haalde. Hij zat heerlijk en ik heb hem zover versleten, tot er zoveel gaten overal kwamen dat dat écht niet meer kon. En gaten waren prima hoor, maar de plaatsen waar deze invielen dan weer niet. Je stylde je broek overigens af met skate schoenen. Etnies of DC's ofzo. Ik droeg een paar Etnies, die ik na overlijden op de kunstacademie heb omgebouwd tot object. Ik liep namelijk op de buitenwereld met een lapje schoen om. Tja... favoriete schoenen. En wanneer je niet op skate schoenen liep, liep je op kistjes. Dokkies bij voorkeur (Doc. Martens), maar een ander paar is natuurlijk ook altijd geschikt. Als ze maar rammelden bij het lopen, groot waren en lekker stevig. Ideaal voor concerten met bier, festivals en dagjes weg. Want de hort op, was je de hele dag.

De lange jas
Een lange jas was een musthave! Hoe langer, hoe beter. Minimaal tot voorbij je knieën, maar het liefst bijna tot op de grond. En die moest natuurlijk, zoals de rest van je outfit, in het zwart zijn. Deze winter variant hieronder van mij kwam net voorbij mijn knieën, want het was natuurlijk een crime om low-budget een lange zwarte mantel te scoren, want mantels zijn nu eenmaal gaver dan gewone jassen. Uiteraard hoor je rebels niet te kijken op de foto, want dat past niet bij je imago. Duh.
Plus make-up die uit liep, ik beken.

Paars en rood
Paars en rood zijn kleuren die heel soms een keer in je garderobe voor mogen komen. Het liefst in een streepje, zo goedkoop mogelijk velours of in kant. Naar vriendinnen mocht je overigens wel gewoon lachen op de foto. Met een bloemetje in je haar.

Bandshirts
Naar welk concert je ook gaat, koop een bandshirt! Echt, van je favoriete bands, Ik had een hele stapel van allerlei bands. Zoals deze van After Forever, die ik scoorde op een buiten festival in Waalwijk. Dit was overigens begin jaren 00. Een van de weinige Girly bandshirts die er te vinden waren. De meeste waren natuurlijk dik oversized en zonder enige pasvorm. Maar dat deerde niet, want een bandshirt hoorde gewoon in je garderobe. Overigens had ik hier net een dag mijn neuspiercing, vandaar de dikkere neusvleugel aan die kant. Ik heb hem nog altijd, blijf hem super tof vinden. Ik liet hem in die tijd nog schieten, wist ik veel. Tegenwoordig weet ik beter en zou ik hem laten piercen. Maar ja, de tijden waren nou eenmaal anders als nu.

Spikes en sieraden
Spikes! Aan je armen, in je oren, in je neus, om je nek, aan je riep, aan je tas. Spikes overal! Je kocht een korte band en schroefde er zelf natuurlijk losgekochte langere spikes op om zo een nog grotere stoere band te maken. Verder hoorde er een keltisch kruis aan je kettingen te hangen én een pentagram. En zoals buiten beeld valt, draag je daarbij ook nog een dogtag om het af te maken. Stoer!
Qua oorbellen, less is boring enzo. Hoe meer hoe beter. Het liefst een rijtje, maar wanneer je niet zo ver komt, zorg je voor een klemmetje boven met een ketting aan een oorbel beneden en daarnaast nog een ringetje met een pentagram. Want zeg nou zelf, het moet wel goed zichtbaar zijn.
Aan alle vingers had ik ringen, sommige wel 2. Een totaal van 13 ringen deed ik iedere dag om, plus daarbij nog een berg zilveren armbandjes en spikebandjes.

Make-up
Ga nooit de deur uit zonder zwart omlijnde ogen. Gewoon, nooit doen. Of je er nu voor kiest om oogschaduw te gebruiken of enkel eyeliner, of juist allebei, Je kunt je look nog afmaken door donkerrode of zwarte lipstift te dragen. Maar wat ik vooral veel droeg, toevallig hier niet, was natuurlijk zwarte nagellak. Gewoon, het liefst altijd. En wanneer er een stukje afbrokkelde, kleurde je dat op school gewoon nog even in met een zwarte stift. Zolang het maar zwart was. En wanneer je aan de slag ging met je eyeliner, was dit op zijn minst voor een lijntje boven je ogen, maar het allerliefst rondom, met wings of zelfs hele bouwwerken aan de zijkant met slingertjes en sliertjes.


Kapsels
Vergeet niet dat je je haar laat groeien. Lang haar is een must. Verf deze in kleuren als donkerrood, paars of zwart, of combineer die kleuren voor een nog stoerdere look. Draag je haar het liefst los, langs je gezicht naar beneden, of opgestoken in een enorm bouwwerk. En die staart, ja die droeg je omdat het praktisch was, maar mooi vond je hem niet altijd. Hier en daar een vlechtje erin kwam ook voor, zolang het maar met los haar was!

Voordat je aanstoot neemt aan wat ik dan ook schrijf hierboven, neem het lekker met een korrel zout. Doe ik ook. Tot dusver mijn blogje over mijn puberale ik. Ken jij die gothic periode nog van toen?

You Might Also Like

0 reacties