Fotografie: een beetje mijn ding niet

september 04, 2016

Wat zeg je Alissa? Hou je niet van fotografie?
    - Nee, zo bedoel ik het niet. Niet helemaal.
Maar wat bedoel je er dan wel mee?
    - Nou, ik ben gewoon niet zo goed in mooie foto's maken.
      En hoe graag ik het ook wil leren, na jaren ben ik er gewoon nog niet goed in.


Laat ik er wat dieper op in gaan. Ik maak al jaren foto's, heb geleerd om te gaan met een spiegelreflex en kreeg wat regels mee. Kunstacademie like, kaal op een blaadje en zo moet het. Daar leer je geen mooie foto's van te schieten natuurlijk. Alle dagen maak ik wel foto's, de ene dag wat meer dan de andere. Maar er staan altijd bergen met foto's op mijn telefoon. Vies woord hè, telefoon. Ik heb ook een fototoestel, een klein dingetje voor in mijn tas. Ooit had ik een grote spiegelreflex, analoog wel. Maar dat is al lang geleden. 

Wat gaat er dan mis? 
Nou... wat kan er eigenlijk wel niet mis gaan? Ik kies altijd voor verkeerde belichting, nabewerken kan ik al helemaal niet (en daar worden ze extreem lelijk van), de verkeerde compositie en weet ik veel wat nog meer. Hoe hard ik ook mijn best doe, me in lees over wat ik wel of niet moet doen, probeer te spelen met licht etc... 


Ik kan het gewoon niet. Alle foto's die ik maak, zien er niet uit.


Er zijn wel foto's waar ik wel tevreden over ben hoor. Maar die zijn al wat ouder of zo sporadisch dat ik nog steeds kan stellen dat ik gewoonweg niet goed ben in foto's maken. Op het moment lijkt het bewust nog lastig en ogen ze al snel als dit: 

Vlnr: 
  • Slechte compositie, redelijk overbelicht. Sowieso is ons keukenblad verre van geschikt voor foto's. Ooit wil ik er wel een andere op. Of ga ik hem zelf aanpassen, ik plaatste op mijn Pinterest al wat ideeën voor een betonlook; 
  • Mega overbelicht, mijn voeten lijken wel wit; 
  • Slecht belichting en rommelig. Niet dat ik veel keuze had hier, maar mijn camera maakt ze nogal snel geel met lamplicht. En dat ga ik dan altijd weer wild aan zitten passen, met een nog lelijker resultaat als gevolg. 

In 2012 ging ik een 365 days challenge aan. Alle dagen schoot ik een foto die daar in mee ging doen. Ik kreeg er lol in en daar zitten wel wat betere foto's bij (naar mijn idee dan toch). Ik was sowieso echt fan van de macro knop. 

Vlnr,vbno: 
  • Macro, macro en sfeer setting met kleur. Dit lag letterlijk op een schaaltje op een kast en qua kleren pakte mijn camera het toen zo op. Wel met zeer helder daglicht; 
  • Wicky (rip) die toevallig prachtig in het gras ging zitten. Wederom met pracht daglicht: op een prachtige zonnige dag, buiten; 
  • Macro op bloemen met een klein beetje bewerking voor het effect. Deze schoot ik wel met mijn teleofon, maar wel met vol helder licht.; 
  • Zei ik al macro? Ik heb altijd gehouden van structuren en materialen zien. Zo ook hier, een mega close-up van wat deco materiaal, vol in daglicht. 

Als ik zeer vlug een conclusie mag trekken, zie ik vooral dat ik geen tijd neem voor composities, niet met juist licht werk, te veel bezig ben met een lichte foto (en waarom?) en te weinig naar mijn goede camera grijp waarbij de kwaliteit al snel beter is dan met mijn telefoon. Komende maand ga ik dan mezelf ook uitdagen om betere foto's te proberen te maken en kom daar dan uiteraard op terug.

Heb jij nog tips die ik mee kan nemen? 

You Might Also Like

0 reacties