DIY: Luieretui

september 20, 2016

Deze week in de DIY dinsdag, een handig hoesje waar ik jaren plezier van heb gehad. En hij is nog eens zo simpel te maken, dat ook jij dat kan! Ideaal voor onderweg in je tas of in de luiertas, mee uit logeren of om klaar te hebben voor wanneer er toch nog iets meer ongelukjes zich voordoen dan gehoopt. Een luieretui is zeer makkelijk zelf te maken met de volgende stappen. Ik heb overigens geen fotomateriaal bij de hand van de stappen zelf, maar als je vragen hebt na mijn uitleg, dan roep maar!


Wat heb je nodig?
  • 2 lapjes stof naar wens van 55cm bij 30cm (niet rekbare stof, dus geen jogging of tricot!)
  • Garen
  • Naaimachine, of een naald wanneer je hem met de hand maakt
  • Spelden
  • Eventueel: een drukker of wat klittenband

Hoe maak je het?
Je start met 2 lapjes stof van 55cm bij 30cm, zoals hieronder is afgebeeld. Geniet meteen even van min kunsten met paint natuurlijk. Deze leg je met de goede kanten op elkaar. Wat de goede kant is? Dat is de kant van de stof waarbij de print het mooist is of het duidelijkst. De binnenkant is vaak wat valer van kleur. Die leg je exact op elkaar. Voor je gemak kun je die aan elkaar vast spelden. Voor de geoefende naaister, tja, het hoeft niet. Ik doe het ook niet. Maar ik maak dagelijks overuren achter die machines. 
Eenmaal aan elkaar gespeld ga je 3 zijkanten volledig dicht naaien eentje laat je een stukje open in het midden. Dit noemen we het keergat. Zorg wel dat de punten waar je stopt bij het keergat goed vast zitten, zodat hij niet open gaat wanneer je gaat keren. Dat ziet er dan ongeveer uit zoals in onderstaande afbeelding. Je stikt die randen ongeveer 1 tot 1,5cm van de rand af. 
En dan ga je als volgt te werk. Je vouwt de uiteindes een stukje naar binnen, van ongeveer 11cm (stiknaad niet mee gerekend). Als je deze naar binnen vouwt, dan creëer je als het ware een zakje aan de zijkant. Dit is uiteraard later geen zakje meer, maar de omslag, je werkt namelijk aan de binnenkant van je etui, het deel wat je straks niet ziet.
je vouwt deze dus terug naar binnen, waarbij dus het grote deel van de stof over je zakje valt en dus een stuk van 11cm ongeveer in beslag neemt waar je dubbele stof hebt. Dit stik je vast.
Herhaal deze handeling ook nog aan de andere kant. Tussen beide zakjes hou je ongeveer 30cm over. 
Zit het zoals beschreven? Dan kun je je luieretui omkeren via het keergat. Hij zou er dan ongeveer zoals hieronder uit moeten zien (zonder drukkers in inhoud dus). Zit een van de flappen naar de andere kant? Geen nood, deze kun je gewoon naar de juiste kant draaien, zodat ze beide aan een kant zitten. Zie je die flappen over die luiers en doekjes? Dat zijn de 'zakjes' die je eerder naar binnen stopte. 

Handige tips
Ik gebruikte een drukker om de luier etui te sluiten en deed deze op de flapjes. Niet te ver naar buiten doen, want als hij vol is, krijg je hem niet meer dicht! Zo blijven je luiers en doekjes beter in de luieretui en kun je ze gemakkelijk mee nemen. Je kunt er ook voor kiezen om er een stukje klittenband tussen te zetten. Ik raad je wel die zonder plak aan, vast naaien is steviger en van die plak gaat je naaimachine naar de knoppen. Of je vingers, wanneer je het met de hand doet. Er bestaan overigens drukkers die je moet slaan (of met een tang, zoals de mijne) en die je met de hand vast kan naaien. Even kijken bij de naaiwinkel in je buurt, of de Hema, voor wat er aanwezig is voor je en wat jij het liefst zou gebruiken. 

Ik koos voor een stugge stof, maar je kan ook voor een slappe katoenen stof kiezen of zelfs voor een stukje tafelzeil. Als je dat stukje tafelzeil aan de buitenkant doet, dan is hij goed schoon te houden met een natte doek. Ideaal toch? En stuggere katoen keert wat minder makkelijk, net als tafelzeil, maar is wel een stuk steviger in gebruik. En iets wat lang mee gaat is natuurlijk ideaal. Of je maakt er meerdere, zodat je nog eens kan wisselen bij wat je mee neemt. Mijn stof haalde ik bij de Ikea, lekker stevig en mooi zacht van prijs. En in mijn favoriete kleurstelling: zwart-wit.

Maak je aan de hand van mijn uitleg een luieretui, plaats je dan je link hieronder? Ik ben rete benieuwd hoe het eruit ziet als jullie hem maken!

You Might Also Like

0 reacties