DIY: Kussenhoes

september 27, 2016

Dinsdag is op Daniandmom.nl omgedoopt tot DIY Dinsdag! Iedere dinsdag verras ik je met een makkelijk doe-het-zelf idee. Zo kun je lekker zelf aan de slag. En het niveau ligt natuurlijk niet te hoog, zodat je er geen uren aan bezig bent. Wel net zo leuk toch? Deze week kun je je bank, bed, stoel etc. opfleuren met nieuwe kussenhoezen. Die je natuurlijk helemaal zelf maakt. Ik vertel je namelijk hoe je dat doet met de kussenhoespatroon voor een 50x50cm kussen.


Wat heb je nodig?

  • Een lap stof van 115cm x 52cm. Een geweven stof, dus katoen of poplin bijvoorbeeld. Geen tricots of andere rekbare stoffen!
  • Garen
  • Naaimachine of handnaald
  • Spelden

Hoe maak je het?
Leg de lap in de breedte neer. Sla de korte uiteindes om en naai ze vast, zodat je een zoom krijgt. Niet te breed, een halve cm/voetje breed is voldoende met omslaan en vast zetten. Bepaal daarna het midden van je lap stof (breedte midden). Vanaf daar ga je tellen. Het middenstuk moet 50cm breed zijn, dus 25cm aan de ene kant van het midden en 25cm aan de andere kant van het midden. Je merkt dat aan iedere kant je nog zo'n 30cm over hebt aan stof. Dit sla je over die eerder neergelegde 50cm heen. Doe dit met de goede kanten op elkaar, je naait immers aan de binnenkant van je hoes. Deze 2 terug geslagen flappen horen elkaar te overlappen. Dit is straks de achterkant van je kussenhoes en meteen de opening waar je kussen in gaat. Doordat ze overlappen, zul je je binnenkussen erin niet gaan zien en zit hij goed opgeborgen. Dit speld je goed vast. Dan naai je de bovenkant en onderkant dicht. Een centimeter als naaizoom is hierbij berekend. Je zult zien dat de enige kant die nog open is, tussen de flappen is die je eerder over elkaar hebt gelegd. Draai nu je hoes om naar de juiste kant van de stof. Zit alles goed vast? Spelden eruit? Dan ben je klaar!


Zoals je ziet kies ik zelf voor zwart-witte stoffen. Dit zijn bij mij wat stuggere katoenen stoffen, omdat onze kussens intensief gebruikt worden en ze zo sterker zijn. Kussens die voor de sier zijn kunnen ook prima af met een poplin stofje. Uiteraard kun je kiezen voor welk printje dan ook. Kijk bij je lokale stoffenhandel voor een mooi stukje stof, neem een oud tafelkleed wat je als kussenhoes zou willen zien (ja het kan!) of kijk bijvoorbeeld eens bij de Ikea, waar de stoffen echt niet duur zijn.


Al helemaal enthousiast geworden om je eigen kussenhoes te maken, maar lukt het je nog niet helemaal? Schroom niet om wat te vragen natuurlijk, ik kijk graag met je mee om je verder te helpen met de uitleg hierboven.
En die vlaggenlijn die je ziet op de eerste foto? Die ga ik je een andere keer uitleggen. Hou de blog dus in de gaten voor nog meer DIY plezier.

Maakte jij al kussenhoezen met dit patroon? Ik zou ze super graag willen zien natuurlijk.

You Might Also Like

0 reacties