Geen pampers meer

augustus 22, 2016

Wanneer is je kind toe aan het potje? Ik weet het echte antwoord niet. De een zegt dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen, de ander zegt dat ze het vanzelf aangeven. Weer andere verhalen die je leest zijn van mening dat je het niet kan afdwingen, of dat het zelfs wel afgedwongen kan worden in maar liefst 2 of 3 dagen! Ik heb er al vaker over gelezen, maar wat nu werkelijk het wondermiddel is voor zindelijkheid?


Dani heeft een bijzonder verloop qua potjes. Zijn eerste jaar wilde hij niet in zijn luier poepen, pas na zijn eerste verjaardag is hij dat gaan doen. Hij wist allang hoe het potje werkte. Later wilde hij wel vaker op het potje, maar nam ook gerust weer een stap terug. Een aantal weken geleden vertelde hij zelf: 'Ik wil geen pamper meer aan'.

Mijn kind is zindelijk!


Dani wist ook precies wat hij moest doen om geen pamper meer aan te hoeven. En nu, weken later, kan ik zeggen: mijn kind is zindelijk. De eerste paar dagen was het thuis oefenen met handige tricot broeken. Buiten een enkele 'ongeluk' daargelaten ging het eigenlijk prima. Ongeluk tussen haakjes, want moedwillig plassen in je broek omdat je liever een andere broek aan had is geen ongelukje. Evenmin het moedwillig in je broek plassen omdat je je zin niet krijgt. Maar hij vond het meteen zo smerig, dat hij het al snel niet meer deed. 

De uitstapjes vond ik zelf wel wat spannend. Wat nou als in de supermarkt de plas langs het karretje naar beneden droop? De auto onder de plas? Ik zag de rampscenario's al. Toch maar doen, ze hebben vast een dweil, dan ruim ik het wel op. Stoom reiniger door de auto en niemand merkt er iets van. Maar dat ging goed en de ongelukjes bleven uit. Een hele dag dierentuin vond ik dan wel weer zeer spannend, maar ik had met Dani afgesproken dat we iedere wc gingen benutten om te kijken of hij moest en dat hij moest zeggen wanneer hij moest. En na de hele dag was zijn pamper nog prima droog. Dani is mega trots dat het hem lukt en houdt stug vol. Ideaal voor ons allemaal. Geen warme pamper meer om zijn billen, steeds dat ding aan en uit. En voor ons scheelt het ook gewoon in aankopen. Want zeg nou zelf, die pampers zijn niet goedkoop.

Zelfs de nachten gaan goed


Nu rest er voor ons nog een laatste stap. Dani draagt 's nachts nog wel een pamper. Simpelweg omdat ik als de dood ben dat hij zijn matras volledig onder plast. Waar slaapt hij dan? Hoe langt duur het voor zo'n ding droog is? Maar al een hele week is zijn pamper 's ochtends droog. Ik weet nog niet wanneer we die stap maken, al lijkt hij er wel aan toe. Ach, de pampers die we nog hadden zijn niet op, dus we kunnen nog wel even oefenen voordat hij echt zonder hoeft 's nachts. Kan ik mezelf er alvast van gaan overtuigen dat hij dit wel kan. 

Wanneer werden jullie kindjes zindelijk? En hoe deden jullie dat voor de nacht? 

You Might Also Like

4 reacties

 1. Hoi Alissa,
  Leuk om je blog te lezen. Mijn zes kindjes waren met 1,5 jaar dag en nacht uit de luiers. Over de nachten: die volgende net als bij jou vanzelf nadat ze overdag droog waren. Op www.spelendzindelijk.nlheb ik geschreven hoe ik het heb aangepakt.
  groetjes,
  Debby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Debby. Interessant stukje om te lezen en wat fijn, alles met 1,5 droog! Inmiddels stapt Dani ook 's nachts uit bed om naar zijn potje te gaan.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Komt vanzelf hoor! Dani wordt over 6,5 week alweer 3 jaar en ligt inmiddels (een maandje na dit stuk) ook zonder pamper in bed. Het komt vanzelf. Ik zeg altijd 'als ze 16 zijn, doen ze het niet meer' :)

   Verwijderen