En wanneer komt nummer 2?

augustus 20, 2016

De vraag die echt al heel vaak gesteld is. Die vraag die vele ouders horen wanneer hun eerste kindje een jaar (of eerder al) is geworden. Iets wat bijna wel van je verwacht lijkt te worden zodra er kinderen komen. Zodra je een buikje ontwikkelt, weten ze het zeker! Die ene vraag: wanneer komt nummer 2? Laat ik dan ook maar meteen duidelijk zijn: die komt er niet.


Alweer 3,5 jaar geleden kwam de schok. Ik was ongepland zwanger. Eerder nog riep ik altijd dat ik geen kinderen wilde. Maar met mijn partner, die wel heel graag wilde, hadden we gezegd dat wanneer het per ongeluk toch gebeurde, het welkom was. Ik was netjes aan de pil, al rommelde ik enorm qua menstruatie. Dat ik dan ook opeens zwanger bleek was best een schok. De verloskundige achtte het onmogelijk, maar het was echt zo. En dan ga je toch beslissend denken. Wil ik dit echt? Kan ik dit aan? Mijn halve familie is ongewenst kinderloos, als ik het weg zou halen en ik wilde nog? Kon het dan nog? Na weken tobben, dubben en veel tranen was daar het besluit: we gingen ervoor. Ik beviel op mijn 25ste verjaardag van een prachtige zoon.

Inmiddels is hij 2,5, ruim zelfs. In november wordt hij alweer 3 jaar. De tijd vliegt en met zijn pittige karakter heb ik er mijn handen vol aan. Veel mensen vragen wanneer de volgende kom. Toen hij 1 werd viel de vraag al veel, maar inmiddels verwachten mensen onderhand dat nummer 2 eraan moet komen. Mensen dachten een half jaar geleden zelfs te zien dat ik zwanger zou zijn, terwijl ik gewoon dik was. Maar wat velen niet weten is dat ik, naast dat ik geen ander kindje meer wilde, ook niet meer zwanger kan worden.

Mensen verwachten dat er een tweede komt


Ik ben in de overgang. Zo, dan is dat ook weer uit de wereld. Ik ben al wat jaren bezig met de overgang. De overgang met alles erop en eraan. Google even op 'overgangsklachten' en de meeste die je ziet, die kun je aanvinken. Nadat ik na de bevalling opnieuw enorm rommelde met de mensturatie en geen zin had om nog meer pilsoorten uit te testen (voor de zwangerschap had ik al verschillende geprobeerd) ben ik in gesprek gegaan met de huisarts. Terug naar de echte pil, niet de goedkope variant die vergoed wordt. Dat leek even goed te gaan, maar helaas. Daarna besproken om een spiraal te proberen, minder hormonen zou de rust erin moeten brengen. Wat we niet wisten was dat minder hormonen betekende dat de overgangsklachten zich meer gingen laten zien. Ik kreeg last van transpiratie buien die van binnenuit kwamen, ook 's nachts dreef ik het bed uit. Ik had weer last van haarverlies (wat ik ook in het begin van de zwangerschap ervaren had), pijnlijke borsten, onregelmatige menstruatie (als hij al kwam, dan was het héél weinig, maar wel voor 2 weken). Ik was veel moe en futloos, had stemmingswisselingen, werd overal boos om, kon me niet concentreren en sliep heel slecht. Ik weet het aan het spiraal en ging dus naar de huisarts.

Wat ik verwachtte, was dat ze hem eruit ging halen en het daarmee klaar was. Dat ik er niet tegen kon. Dat ze zei dat het er wel erg op leek dat ik in de overgang was, was iets wat ik nog niet had verwacht. Laten we ook maar meteen duidelijk zijn: ik vind het niet erg. Dat was haar ook direct duidelijk. We gaan geen laatste eitjes vangen en invriezen, geen spannende taferelen. Ik ben gewoon in de overgang, ik onderga de klachten maar gewoon en daarmee is het klaar. Het spiraal hebben we laten zitten, hormonen zijn ideaal om botontkalking tegen te gaan en hij helpt om de klachten iets tegen te gaan. Nummer 2 gaat dus ook nooit meer komen. En als je me eens ziet en spontaan ziet wapperen en puffen, dan heb ik weer een opvlieger. Op het moment heb ik ook weer meer last van haaruitval en vermoeidheid, maar hopelijk ben ik binnen een paar jaar echt klaar met de overgang en hoef ik dat niet meer mee te maken wanneer ik tussen de 40 en 50 ben en Dani lekker aan het puberen is. Dat laat ik dan wel aan jullie over ;)

Enne, wanneer komt bij jullie nummer 2? Nee grapje natuurlijk. Heb je nog prangende vragen als je dit leest? Let me know!

You Might Also Like

0 reacties