DIY: Dip dye tafeltje

augustus 29, 2016

Do It Yourself, oftewel DIY, ik hou ervan. Als klein meisje hield ik van knutselen, ik maakte dingen van vouwwerken tot sieraden. Al snel begon ik met kleren maken, leerde op mijn elfde met een naaimachine toveren en maakte daar later mijn werk van. Zelfs een kunstacademie opleiding is eraan voorbij gegaan. Maar het allerleukste blijven de simpele DIY dingen die iedereen kan!


Al jaren had ik een taleltje uit de jaren 60 op zolder. Zo een met witte poten en een babyblauw bovenblad. Deze past alleen niet in mijn interieur en op zolder laten staan vond ik zonde. Daar moest een verfkwast overheen!

Dat hij zwart met wit moest gaan worden en daarbij het meeste wit, dat was duidelijk. Zo zijn al mij accessoires al jarenlang (zeg maar gerust al zo'n 15 jaar lang). Na wat googlen zag ik opeens het 'dip dyen'. Meestal gedaan met blanke pootjes die je in de verf 'doopt'. Bij dit tafeltje waren de pootjes al wit en dat heb ik dan ook zo gelaten.

Wat ik in huis haalde:
- Dit tafeltje van zolder 
- Schuurpapier
- Verf in kleuren naar wens
- Schilderstape
- Kwasten en benodigdheden voor kwasten
- Schoonmaakspul om te ontvetten (al dan niet in huis, maar ik benoem hem toch even)

Hoe ik te werk ging: 
Het blad heb ik los geschroefd. Deze zat met maar 3 schroeven vast, dus dat was zo gepiept. Deze opgeborgen in een zakje, want ik raak altijd alles kwijt. Het blad schuurde ik volledig op, maakte ik stof vrij en daarna heb ik die ontvet. Na drogen heb ik hem drie lagen gegeven, met tussendoor licht schuurwerk en opnieuw stof- en vetvrij maken. De poten heb ik enkel de onderkant gedaan. Die waren al wit. Ik tapete af tot waar ik het zwart wilde hebben, en schuurde de onderlaag licht op en maakte die stof- en vetvrij. Die had maar één laagje nodig en was direct zwart. Na drogen heb ik het blad er weer opgeschroefd en de dopjes weer eronder geplaatst.

Qua styling hoef je bij mij nooit veel te verwachten, dat hierboven was al heel spannend. Ik had mezelf getrakteerd op een mooie bos witte tulpen (ik vind witte bloemen het allermooist), had een klein krukje op het tafeltje gezet met daarop wat witte vaasjes en een kaars. En de mand met plaid staat overal en nergens in huis. De plaid heeft Siep toegeëigend en is eigenlijk een overblijfsel van een shoot. Wel een mooi overblijfsel. 

Wat vind jij van het dip dye effect? 

You Might Also Like

0 reacties